Ma 8u00 - 17u00
Di 8u00 - 17u00
Wo 8u00 - 17u00
Do 8u00 - 17u00
Vr 8u00 - 17u00
Za Op afspraak
Zo Gesloten
De geschiedenis van Don Bosco Halle T.I. is er één van meer dan 60 jaar oud.
In 1953 startte men met 142 leerlingen, nu 2017 telt de school maar liefst 2000 leerlingen.
Daarmee is Don Bosco Halle de grootste technische school in Vlaanderen, de historiek van deze technische school is op zijn minst uniek te noemen.
"Vroeger werden hier complete draaibanken, schaafmachines en boormachines gemaakt.
Van ruw gegoten bed tot afgewerkte draaibanken .”
"Al van bij de start begon de school met de afdeling mechanica hier in Halle, we hebben dus een erg rijke geschiedenis verworven in deze school”, zegt Sven Mollaert, Technisch adviseur van de mechanica/lasserij afdeling "Vroeger werden hier complete draaibanken, schaafmachines en boormachines gemaakt, van ruw gegoten bed tot afgewerkte draaibanken .
De school kocht zelfs later de patenten van het machinemerk ‘Matheys’ op voor het vervaardigen van de freesmachines”
Getuige hiervan is een deel van het huidige machinepark in de werkplaats.
Tot op vandaag staan er nog steeds zelfgemaakte machines ter beschikking van de leerlingen.
"Vandaag kijken we naar een zo breed mogelijke benadering van het vak mechanica, we moeten vooral een weerspiegeling zijn van de industrie.
Daarom werken we nauw samen met veel bedrijven uit de buurt.
De focus naar de toekomst zit vooral in het basis mechanisch onderhoud.
Die basiskennis mechanica en verspaning is vandaag echt noodzakelijk.
De leerlingen die het willen kunnen zich daarna verdiepen in CNC” zegt Sven.
Het atelier van de school is heel divers, gaande van conventionele draaibanken, freesmachines, boormachines, vlak-en rondslijpmachines, zaagmachines tot de meest moderne computergestuurde machines.
"Wat direct opvalt aan Prototrak is de eenvoud in bediening. Voor veel leerlingen is de stap van conventioneel naar CNC moeilijk.
Prototrak is er echter in geslaagd om die overgang veel geleidelijker te maken.”
Ondanks de vele machines is er toch nood aan vernieuwing. Dit in functie van de nieuwe modernisatieplannen voor het onderwijs en de evolutie op de werkvloer omtrent technologische ontwikkelingen. “Toen we op zoek gingen naar een nieuwe draaibank dachten we in de eerste plaats aan een eenvoudig te bedienen CNC draaibank”, zegt Sven.
“We hadden al enige ervaring met een teach-in draaibank echter was de bediening te omslachtig.
Na de eerste demonstratie van de Prototrak was de keuze vrijwel direct gemaakt. Prototrak is dan ook heel uniek concept in de markt van CNC machines.
“Wat direct opvalt is de eenvoud in bediening, want voor veel leerlingen is de stap van conventioneel naar CNC moeilijk. Prototrak echter is er in geslaagd om die overgang veel zichtbaarder te maken“, zegt Sven
“Met de Prototrak blijf je voeling houden met het proces ‘verspanen’, net die voeling is van groot belang in een leerproces”.
De week voorafgaand aan het leveren van de Prototrak volgden alle leerkrachten de gratis opleiding om de Prototrak correct te gebruiken.
Die opleiding duurde 7 uur, genoeg om alle details te kennen en zelf werkstukken te programmeren en te produceren.
Pittig detail daarbij is dat er geen enkele voorkennis van CNC nodig is. Prototrak is volledig opgebouwd vanuit het standpunt van een conventionele draaier. Het zijn machines die zich richten op stukwerk en kleine serie werken .
Programmeren verloopt zo vanzelfsprekend dat je al snel niet meer het gevoel hebt dat je heel complexe werkstukken aan het maken bent. Je kan met de draaibank naast CNC ook gewoon conventioneel werken zonder toe te geven aan flexibiliteit.
“De ‘Volgen’ functie, waarbij de machine het werkstuk CNC maakt aan de snelheid waaraan je aan het handwiel draait, verschaft de leerling een veilig en controlerend gevoel over de verschillende stappen in bewerking.”
“Conventioneel en CNC draaien, het zijn twee belangrijke leerpunten die we op deze machine kunnen benutten, dat op zich maakt deze machine uniek, ”vertelt Sven.
“De ‘Volgen’ functie, waarbij de machine het werkstuk CNC maakt aan de snelheid waaraan je aan het handwiel draait, boost het vertrouwen enorm, crashen is hierdoor geminimaliseerd”.
Er werd gekozen voor de SLX1630 draaibank, deze
draaibank heeft een draaidiameter van 400 mm, een
doorlaat van 54 mm en een afstand tussen de centers van750 mm.
De draaibank weegt een forse 1750 kg.
Later dit jaar werd ook gekozen voor de SMX 2500 Freesmachine met ProtoTRAK sturing
“Service is enorm belangrijk voor ons, omdat we Machines Crispyn al kenden wisten we dat we ons daar geen zorgen over hoeven te maken.”
In de werkplaats staan al enkele conventionele draaibanken van bij machines Crispyn.
De machines die de school heeft gekozen zijn echte kwaliteitsmachines, zo kunnen ze terug vele jarenprobleemloos werken.
Beter één kwaliteitsmachine dan twee goedkope alternatieven, net als zoveel scholen heeft ook DonBosco hieruit geleerd.
“Service is enorm belangrijk voor ons, omdat we 'Machines Crispyn' al kenden wisten we dat we ons daar geen zorgen over hoeven te maken”, zegt Sven.
In de toonzaal te Maldegem staan een heel aantal Prototrak machines, naast de vele conventionele machines.
Don Bosco Halle Technisch Instituut.
School voor Wetenschap en Technologie
www.donboscohalle.be